Terug naar het overzicht

Tijd voor een nieuwe gids voor de stad? - Bouwkennis Blog

30 december 2016

In 2016 is er op vele manieren geschiedenis geschreven. Een van de meest bijzondere gebeurtenissen, die misschien net niet 'sexy' genoeg was om alle nieuwsmedia te bereiken, is wat mij betreft dat alle landen van de Verenigde Naties afgelopen najaar hun handtekening hebben gezet onder de nieuwe gids voor stedelijke ontwikkeling voor de komende 20 jaar. De 'New Urban Agenda' is daarmee een feit. En dat is een terechte opsteker voor steden over de hele wereld.

Lijnen voor de stad

Al die handtekeningen werden gezet tijdens Habitat III in Quito, Ecuador; een conferentie die eens in de 20 jaar plaatsvindt en waar mensen vanuit landelijke overheden, steden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties samenkomen. Vanuit de Human Cities Coalition, waar ik al eerder over schreef, kon ik bij dit historische moment aanwezig zijn. De nieuwe agenda voor stedelijke ontwikkeling zet de lijnen uit voor de stad van de toekomst en laat helder zien wat we moeten doen om te zorgen dat steden gezond, leefbaar en veerkrachtig zijn voor iedereen.

Succes van eerdere agenda's

Dat de agenda niet zomaar een papieren tijger is, wordt duidelijk uit de successen van de eerdere agenda's. Sinds de vorige keer hebben meer dan 100 landen het recht op adequate huisvesting in hun wetten opgenomen. Ook is de kwaliteit van leven in steden over het geheel genomen verbeterd. Er is natuurlijk nog ontzettend veel werk aan de winkel, maar deze vooruitgang laat zien dat het maken van dergelijke afspraken belangrijk is om tot actie te komen op de vlakken waar dat hard nodig is.

Samenwerking op stadsniveau

In Nederland gebeurt al het nodige op stadsniveau, bijvoorbeeld in city deals en andere publiek-private samenwerkingen als de Human Cities Coalition, om de maatschappelijke vraagstukken uit de stadsagenda op te lossen. Om echte impact te hebben is het belangrijk om die kennis te delen met andere steden in binnen en buitenland die vergelijkbare uitdagingen hebben. Dat helpt om te versnellen. Laten we de New Urban Agenda aangrijpen om samen de steden van de toekomst te maken!

Lees mijn uitgebreide artikel over de New Urban Agenda of meer over de ontwikkelingen van de stad op duurzaamheid.nl/de-stad.

Dit blog verscheen eerder op Bouwkennis Blog.

Deel deze pagina op social media

Ik heb interesse in