17 doelen die je deelt

Voor de pers: hier vindt u alle informatie over 17 doelen die je deelt, een initiatief van Anne-Marie Rakhorst.

17 doelen die je deelt

Om heel Nederland kennis te laten maken met de Werelddoelen van de Verenigde Naties, lanceerde Anne-Marie Rakhorst vorig jaar '17 doelen die je deelt'. Het initiatief startte met een brede publiekscampagne waarin zeventien kinderen in één minuut durende videoportretten hun visie op de wereld van 2030 delen. De filmpjes werden massaal gedeeld en maakten veel los. Dankzij de campagne is Nederland nu 17 heuse kinderambassadeurs rijker. Ook vond dit jaar voor het eerst de 17 doelen prijsvraag plaats.

De 17 Werelddoelen, ondertekend door de 193 landen van de Verenigde Naties, moeten ervoor zorgen dat de wereld in 2030 een betere plek is om te leven voor iedereen. Toch zijn ze nog niet bij iedereen bekend. Iets waar Anne-Marie met '17 doelen die je deelt' verandering in wil brengen. 'We hebben in Nederland zoveel in huis om grote en kleine wereldvraagstukken samen op te lossen. Maar dan moeten we wel weten wat er precies moet gebeuren. De 17 doelen vormen een hele duidelijke agenda voor de wereld. Ze zijn haalbaar én horen in de harten van mensen thuis.'

Kinderen de hoofdrol

Dat kinderen de hoofdrol spelen bij '17 doelen die je deelt' is geen toeval. 'Veel jonge mensen in Nederland groeien op in een tijd dat zaken als klimaatverandering, plastic soep en grondstofschaarste een vaststaand gegeven zijn. Dat betekent ook dat zij hier heel anders naar kijken dan volwassenen. Ze laten zich niet hinderen door wat niet kan. Bovendien zijn dit de mensen die straks in onze bestuurskamers zitten. Het wordt daarom tijd dat we eens echt luisteren naar wat kinderen ons uit te leggen hebben.'

17 ambassadeurs

Na het succes van de videocampagne zijn de 17 hoofdrolspelers op 1 juni benoemd door het ministerie van Buitenlandse Zaken als kinderambassadeurs van de Werelddoelen. Voortaan worden ze betrokken bij de uitdagingen waar Nederland voor staat en gevraagd naar hun ideeën en oplossingen. Ze hebben een eigen kantoor in NEMO Science Museum gekregen.

17 doelen prijsvraag

In het voorjaar van 2017 vond ook de allereerste kinderprijsvraag gericht op de Werelddoelen van de Verenigde Naties. De prijsvraag daagt kinderen van 6 t/m 17 jaar uit om oplossingen aan te dragen voor een eerlijke, schone en veilige wereld in 2030. Op 1 juni zijn de prijzen uitgereikt. De drie prijswinnaars gaan hun idee nu onder professionele begeleiding verder uitwerken.

Voor het laatste nieuws, beeldmateriaal en de 17 filmpjes kun je terecht op de site 17doelendiejedeelt.nl. Op de Facebook-pagina vind je ook korte updates en een verslag van het laatste evenement.


Ik heb interesse in