Terug naar het overzicht

Betrek kinderen bij de grote vraagstukken - Topvrouwen@work

4 september 2017


Betrek kinderen bij de grote vraagstukken

Vraag het de leiders van de toekomst

Vóór 2030 een streep door honger en extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering. En wel: duurzame, schone en betaalbare energie, goede gezondheidszorg en gelijke kansen voor iedereen. Duurzame consumptie en productie. Schone bossen en oceanen. Het zijn uitdagingen die iedereen op de wereld raken en die zijn vastgelegd in de 17 Sustainable Development Goals van de VN.
Te mooi om waar te zijn, zo'n wereld? Ik denk het niet. Als ondernemer kijk ik graag naar kansen en oplossingen, naar wat mogelijk is. En ik denk dat als we deze 17 doelen massaal in het hart sluiten, delen en samen actie ondernemen, ze heel haalbaar zijn. Maar: hoe haal je zulke grote vraagstukken uit de bestuurskamers en plaats je ze in de harten van mensen? Ik begin bij de leiders van de toekomst.

In 2015 zetten 193 landen hun handtekening onder 17 werelddoelen, de Sustainable Development Goals, die wereldwijd in 2030 gerealiseerd moeten zijn. Het is een agenda voor de komende dertien jaar, die alle thema's omvat om de wereld eerlijk, gezond en schoon te maken en houden.
Het gaat niet alleen over mensen, alleen over de natuur of alleen over economie. Maar juist over alles samen. Neem armoede. De armsten van de armsten zijn vaak vrouwen. Op veel plaatsen in de wereld hebben zij geen recht op bezit, kunnen daardoor geen financiering aanvragen en blijven zo voortdurend aan de zijlijn staan. Wil je armoede wereldwijd oplossen, dan zal je dus ook iets moeten doen aan de positie van vrouwen.

Alles in huis voor oplossingen

Zelf maakte ik voor het eerst kennis met de doelen via het Nederlandse SDG Charter, waarin negentig bedrijven en instellingen afspraken om zich in te zetten om de doelen te behalen. Een geweldig initiatief uit het bedrijfsleven, maar wat zou het mooi zijn als we nog veel meer mensen kunnen bereiken. We hebben in Nederland zoveel kennis, talent en ondernemerschap in huis om wereldvraagstukken op te lossen. Maar dan moeten we ze wel kennen en weten wat er precies moet gebeuren. De 17 VN-doelen zijn van iedereen en voor iedereen op de wereld. En dus is het belangrijk dat iedereen meedoet. Toch zijn er maar weinig mensen die de doelen kennen of weten dat ze daar zelf ook aan kunnen bijdragen.

Kinderen nu al in de hoofdrol

Zo ontstond het idee voor een landelijke campagne om Nederland kennis te laten maken met de doelen. In '17 doelen die je deelt' vertellen kinderen tussen de zes en vijftien jaar in zeventien videoportretten waarom een van de werelddoelen voor hem of haar zo belangrijk is en hoe de wereld eruit zou moeten zien in 2030.
Dat juist kinderen de hoofdrol hebben, is geen toeval. Jonge mensen hebben echt iets toe te voegen; zij kijken met een frisse blik naar grote maatschappelijke vragen. Zij groeien op in een tijd waarin klimaatverandering, de energietransitie en grondstofschaarste een feit zijn. Ze laten zich ook niet tegenhouden door wat niet kan. Ze enthousiasmeren mensen in hun eigen omgeving. En: zij zijn de mensen die straks in onze bestuurskamers zitten. Het is hun toekomst en ze verdienen een stem.

'Waarom kan ik geen minister-president worden?'

Neem bijvoorbeeld Chahrazad (13) uit Nijmegen. Doel 6, vrouwen en mannen zijn overal gelijkwaardig, is haar doel. Ze zou werkelijk niet weten waarom ze eigenlijk geen minister-president kan worden. 'Omdat ik een meisje ben?' En ze is al goed op weg: ze zat in de jury van de '17 doelen prijsvraag', heeft al verschillende interviews gegeven en is gevraagd om mee te denken met Nijmegen Green Capital in haar woonplaats. En, ook heel bijzonder, sinds 1 juni is ze, net als de andere zestien kinderen uit de campagne, officieel benoemd tot kinderambassadeur door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat ministerie houdt zich bezig met de implementatie van de SDG's in Nederland. Geweldig om te zien wat deze kinderen in gang zetten.


Niet wachten op wereldleiders

Of het nu gaat om de energietransitie, om het stimuleren van de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen of het stoppen van klimaatverandering, laten we maar niet wachten tot wereldleiders als Trump, Maduro of Poetin eens in actie schieten. We kunnen er beter samen voor zorgen dat al die ondernemende vrouwen, mannen, kinderen, mensen van alle leeftijden en met alle mogelijke achtergronden mee kunnen doen. Dat zij hun ondernemerschap, veerkracht, creativiteit en actiegerichtheid inzetten om die eerlijke, veilige en duurzame wereld in 2030 mogelijk te maken. Ik hoop dat de kinderen van 17 doelen die je deelt, de leiders van de toekomst, een inspiratie zijn om aan de slag te gaan!

Ik heb interesse in