Cradle to Cradle in vogelvlucht

Build like a tree

'Cradle to Cradle - Remaking the Way We Make Things' is een grensverleggend boek van de Duitse chemicus Michael Braungart en de Amerikaanse architect William McDonough. Hierin schetsen zij een duurzame wereld, waarin we op zo'n manier ontwerpen en produceren, dat afval voedsel wordt in een oneindige kringloop. Een mooi voorbeeld is wellicht Trigema, de grootste producent van T-shirts in Duitsland, die samen met Michael Braungart een volledig composteerbaar T-shirt maakte. Geen afval dus. Herman Millers Mirra-bureaustoel is Cradle to Cradle en 96% recyclebaar. De materialen zijn tot op moleculair niveau te scheiden. Uit "het afval" van een stoel kan dus weer een nieuwe stoel worden gemaakt.

Eindeloze energiebronnen
Een Cradle to Cradle-visie op bouwen, laat zich het beste vertalen in de slogan "Build a house like a tree". Deze slogan van McDonough hanteert bijvoorbeeld Search Ingenieursbureau bij diverse projecten voor opdrachtgevers en haar eigen kantoren. De lucht wordt er schoner teruggegeven dan het binnenkomt. Afvalwater wordt gezuiverd, zodat het opnieuw te gebruiken is. De bouwdelen zijn na sloop in een volgend project te gebruiken. Er wordt optimaal gebruik gemaakt van eindeloze energiebronnen als zon en wind, waardoor het gebouw in eigen energiebehoefte kan voorzien.

Uitdaging
Cradle to Cradle betekent letterlijk 'van wieg tot wieg'. Braungart en McDonough dagen bedrijfsleven, overheid, wetenschappers, cultural creatives, bouwers en ontwerpers uit om producten, gebouwen en huizen intelligenter te ontwerpen en hierbij optimaal gebruik te maken van eco-effectieve productieprocessen.

Laten we allen deze uitdaging aangaan!

Deel deze pagina op social media

Ik heb interesse in