17 doelen die je deelt

Voor de pers: hier vindt u alle informatie over 17 doelen die je deelt, een initiatief van Anne-Marie Rakhorst.

Om heel Nederland kennis te laten maken met de Werelddoelen van de Verenigde Naties, lanceerde Anne-Marie Rakhorst in 2016 '17 doelen die je deelt'. De campagne startte met zeventien videoportretten waarin kinderen in een minuut hun visie op de wereld van 2030 delen. De zeventien hoofdrolspelers zijn door het Ministerie van Buitenlandse Zaken benoemd tot Kinderambassadeurs voor de Werelddoelen. Zij denken mee over oplossingen voor een eerlijke, veilige en schone wereld.

De 17 Werelddoelen (Sustainable Development Goals), ondertekend door de 193 landen van de Verenigde Naties, moeten ervoor zorgen dat de wereld in 2030 een betere plek is om te leven voor iedereen. Toch zijn ze nog niet bij iedereen bekend. Iets waar Anne-Marie met '17 doelen die je deelt' verandering in wil brengen. 'We hebben in Nederland zoveel in huis om grote en kleine wereldvraagstukken samen op te lossen. Maar dan moeten we wel weten wat er precies moet gebeuren. De 17 doelen vormen een hele duidelijke agenda voor de wereld. Ze zijn haalbaar én horen in de harten van mensen thuis.'

Kinderen de hoofdrol

Dat kinderen de hoofdrol spelen bij '17 doelen die je deelt' is geen toeval. 'Veel jonge mensen in Nederland groeien op in een tijd dat zaken als klimaatverandering, plastic soep en grondstofschaarste een vaststaand gegeven zijn. Dat betekent ook dat zij hier heel anders naar kijken dan volwassenen. Ze laten zich niet hinderen door wat niet kan. Bovendien zijn dit de mensen die straks in onze bestuurskamers zitten. Het wordt daarom tijd dat we eens echt luisteren naar wat kinderen ons uit te leggen hebben.'

17 doelen die je deelt - 11 - Grace

17 ambassadeurs

De filmpjes uit de campagne werden in 2016 massaal gedeeld en maakten veel los. Op 1 juni 2017 werden de hoofdrolspelers benoemd door het ministerie van Buitenlandse Zaken als kinderambassadeurs van de Werelddoelen. Sinds die tijd worden ze betrokken bij de uitdagingen waar Nederland voor staat en gevraagd naar hun ideeën en oplossingen. Ze hebben een eigen kantoor in NEMO Science Museum gekregen.

17 doelen prijsvraag

In het voorjaar van 2017 vond ook de allereerste kinderprijsvraag gericht op de Werelddoelen plaats. De prijsvraag daagde kinderen van 6 t/m 17 jaar uit om oplossingen aan te dragen voor een eerlijke, schone en veilige wereld in 2030. De drie prijswinnaars hebben hun idee onder professionele begeleiding verder uitgewerkt.

17 doelen jongerentop

In 2018 kwamen ruim vijftig jongeren tussen de acht en achttien jaar in NEMO bij elkaar voor de 17 doelen jongerentop. Het doel van de jongerentop was om kinderen mee te laten denken over de grootste uitdagingen op het gebied van de 17 SDG's. Wat gaat er goed in ons land en wat moet beter? Het belangrijkste ingrediënt van de middag was het nadenken over oplossingen om plastic soep tegen te gaan, voedselverspilling te voorkomen, wereldkampioen groene energie te worden en kleding duurzamer te maken. De vele oplossingen die de kinderen bedachten werden overgedragen aan de Tweede Kamer.

Voor het laatste nieuws, beeldmateriaal en de 17 filmpjes kun je terecht op de site 17doelendiejedeelt.nl. Op de Facebook-pagina vind je ook korte updates en een verslag van het laatste evenement.


Ik heb interesse in